[...] wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego sa mieszanka kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych i jednonasyconych oraz kwasu linolenic. Generalnie tluszcze zwierzęce jak masło, smalec, łój zawierają ok 40-60% tłuszczów nasyconych i sa stale, oleje roślinne z klimatu śródziemnomorskiego zawierają głownie kwasy [...]
WSTĘP DO ODŻYWIANIA Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z odchudzaniem.Nic bardziej błędnego. Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów.To oznacza , że będąc na "diecie" można przybierać na wadze [...]
zwycięska (300zł) praca użytkownika Skalar. z majowego konkursu SFD.pl. -------------------------------------------------------------- Zacznijmy od najważniejszego czynnika wpływającego na efekty naszej pracy, na wygląd naszego ciała. Jest nim dieta. Odpowiednio rozłożone kalorie w ciągu dnia, odpowiednie proporcje między substancjami odżywczymi [...]
Masa ponad wszystko Ten facet musi być naprawdę ogromny! Jego bluza XXL aż pęka w szwach. Widać, jak przez opięte rękawy przebijają się potężne ramiona. Jest tak szeroki, że z trudem przeciska się przez drzwi. Aż trudno sobie wyobrazić jak wygląda jego ciało... No właśnie, jak rysuje się obraz sylwetki ludzi, którzy skrzętnie skrywają swe ciała [...]
Masa ponad wszystko Ten facet musi być naprawdę ogromny! Jego bluza XXL aż pęka w szwach. Widać, jak przez opięte rękawy przebijają się potężne ramiona. Jest tak szeroki, że z trudem przeciska się przez drzwi. Aż trudno sobie wyobrazić jak wygląda jego ciało... No właśnie, jak rysuje się obraz sylwetki ludzi, którzy skrzętnie skrywają swe ciała [...]
Witam o to 10 rad co do odżywiania.Wiele z tych zdan opracowywali doswiadczeni lekarze. 1.Co jeść, by być wielkim? Nie każdy ma takie geny jak Jay Cutler, który podczas swoich pierwszych dwóch treningu wrzucił na siebie 20 kg mięśni. I nie wszystkie kobiety mogą wyrzeźbić swoje ciało jak królowa Fitness Olympia`98-Monica Brandt. W gruncie rzeczy, [...]
Zalaczam moj komentarz do ponizszego ciekawego artykulu i mysle ze kazdy z nas powinien zadbac o wlasne zdrowie bo kto to za nas zrobi? Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. W Polsce ponad połowa zgonów jest wynikiem zmian miażdżycowych. Choroba ta rozwija się niezauważalnie przez wiele lat, za to w końcowym [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: [...]
Charakterystyka makroskładników W prawidłowo ułożonej diecie powinny znajdować się odpowiednio dobrane do naszych potrzeb ilości białka, węglowodanów i tłuszczy. Właściwe żywienie może powstrzymywać rozwój choroby/schorzenia a nawet doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia osób chorych. Węglowodany: Są to związki organiczne składające się z węgla, [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] linkow zamieszczonych wyzej >zapomnij o liczeniu kalorii - nie wazne, czy myslisz o masie, czy rzezbieniu - wazne sa dostarczane organizmowi skladniki - weglowodany, bialka, tluszcze, witaminy, mikroelementy; a jedzac tak, jak to opisze, to i tak nie przeskoczysz pewnych dawek kalorycznych - ja ich w kazdym badz razie nie licze >wszedzie mozna [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
Witam, nie wiem czy kogoś to zainteresuje, zebrałem z neta sporo info o dietach i dietkach i postanowiłem je tu zamieścić.Myśle że osoby początkujące znajdą coś dla siebie.Na początek krótkie info dotyczace Diet. :) Powiedzenie, "jesteś tym, co jesz" nigdy nie było bardziej prawdziwe, jak właśnie w kulturystyce. Trenuj ciężko i używaj prawidłowej [...]
Drogi czytelniku czy zdajesz sobie sprawę, że ponad 50% zgonów w Polsce jest spowodowanych przez zmiany miażdżycowe naczyń krwionośnych lub związane z nimi powikłania? Konsekwencjami klinicznymi tych zmian jest zaburzenie pracy: serca (zawał),mózgu (udar mózgu) lub innych ważnych narządów organizmu człowieka. [...]
Witam !!! Podstawy diety na mase Aby rosnąć trzeba jeść. nasz organizm potzrebuje kalorii do tego aby mógł wyrównać bilans zysków i strat i przy okazji wyjść nieco na plus. Bez tego nie ma efektów choćby najsolidniejszego planu treningowego. Zatem tylko i wyłącznie uwzględniając te dwa elementy jesteśmy w stanie do [...]
Wiem, że tego jest dużo ale osoby zaintersowane dobrą dietą powinny to przeczytać. Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej. Zalecana przez najwybitniejszych kardiologów, najsmaczniejsza dieta, która sprzyja zdrowiu i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego [...]
no dobra, Zakrześ zamieścił świetne kompendium o cukrach. Ja tak ładnie i z rysunkami nie potrafię, ale zebrałem kilka siermiężnych informacji o tłuszczach, w ramach gromadzenia na forum brutalnej, elementarnej wiedzy. Znalazłem też w wyszukiwarce kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: [...]
OTYŁOŚĆ (cz.I. „Podstawy teoretyczne") Obecnie otyłość jest zaliczana do tzw. Chorób cywilizacyjnych. Codzienne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, wzbogacanej w cukry rafinowane, oraz w tłuszcze zwierzęce, jak również powszechna obfitość wszelkiej żywności, brak ruchu [...]